Can t see conversion source in analytics

  • Posts: 16
  • Thank you received: 0
8 months 1 week ago #310985

-- url of the page with the problem -- : raskal.shop
-- HikaShop version -- : 4.2.1
-- Joomla version -- : 3.9.11
-- PHP version -- : 7.1.25

Hello,i have Hikashop Business, and I'm really frustrated because i can t see conversion source in analytics.
When order is done, i see in source column "other" (see picture).
I configured joomla analytics plugin and hikashop analytics plugin, all work fine excepted this.
I dont konw if it is important but 99% of customers came from a landing page from another domain (wixi.raska-shop)

Can someone help me?





Thank You

Regards
Emiliano

Attachments:
Last edit: 8 months 1 week ago by raskal.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 69451
  • Thank you received: 10401
  • MODERATOR
8 months 1 week ago #311002

Hi,

Please check the order_payment_params column of the hikashop_order table for your latest orders. There, you should see data about the source, client, etc from Google Analytics.
If that data is missing, it means that HikaShop was not able to retrieve the data from Google Analytics.
This can come from a javascript error on your pages preventing the Google Analytics javascript from working properly.

And looking at your pages, I can see a javascript error coming from the smoothscroll system of your template:
monosnap.com/file/zAPjI4uFOZIkBpmcHqsEknKQqACw8q
So I would also recommend to contact your template provider so that they can look into this javascript error.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 16
  • Thank you received: 0
8 months 1 week ago #311019

Hi Nicolas, no more java error on our site.
But i can t see conversion sources.

If i record the transaction trought tag assistant, in analytics view i see "Request origin : none specified"



It seems that hikashop is not able to send the source of the transaction.
What can I do?

Thank You

Regards
Emiliano

Attachments:
Last edit: 8 months 1 week ago by raskal.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 69451
  • Thank you received: 10401
  • MODERATOR
8 months 1 week ago #311021

Hi,

Please check the order_payment_params column of the hikashop_order table for your latest orders. There, you should see data about the source, client, etc from Google Analytics.
Can you tell us what you find there ?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 16
  • Thank you received: 0
8 months 1 week ago #311071

Hello Nicolas, this is what i see in phpmyadmin:



this is the line selected:

O:8:"stdClass":2:{s:12:"analytics_ga";s:44:"{"uuid":"210719190.1566755383","ul":"it-it"}";s:10:"userpoints";O:8:"stdClass":2:{s:10:"use_points";i:0;s:11:"earn_points";a:1:{s:2:"hk";d:4;}}}

I don t see the source conversion.

Thank You

Regards.
Emiliano

Attachments:
Last edit: 8 months 1 week ago by raskal.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 69451
  • Thank you received: 10401
  • MODERATOR
8 months 1 week ago #311072

Hi,

This means that the Google Analytics didn't provide any source to HikaShop when it requested it.
This is done by the code:

window.hikashop.ready(function(){
	if(!ga || typeof(ga) != "function")
		return;
	ga(function(tracker){
		var clientId = tracker.get("clientId"),
			elem = document.getElementById("hikashop_checkout_analytics_field_ga");
		if(elem) elem.value = JSON.stringify({
			uuid: tracker.get("clientId"),
			ua: tracker.get("navigator.userAgent"),
			cn: tracker.get("campaignName"),
			cs: tracker.get("campaignSource"),
			cm: tracker.get("campaignMedium"),
			ck: tracker.get("campaignKeyword"),
			cc: tracker.get("campaignContent"),
			ci: tracker.get("campaignId"),
			ul: tracker.get("language"),
		});
	});
});
which is added to the HikaShop checkout.
So to me, the issue is that GA system doesn't have the source to begin with.
How is the source provided to GA's javascript ?
Could you provide a link with the source so that we could look at what you have on your checkout ?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 16
  • Thank you received: 0
8 months 1 week ago #311103

Hi Nicolas,
What do you mean by:
"How is the source provided to GA's javascript ?"

I m not a developer i m self-taught :)

I use analytics hikashop plugin and to send data to google

And i use System - JS Google Tag Manager Ecommerce to comunicate my tag.

Can you explain me where i can found what you need?

Thank You.
Regards.

Emiliano

edit: this is the URL in the tag assistant:

https://www.google-analytics.com/collect?v=1&_v=j79&a=390964907&t=pageview&_s=1&dl=https%3A%2F%2Fraskal.shop%2Fcannabis-light%2Fdreams%2Fcheckout%2Fconfirm&ul=it-it&de=UTF-8&dt=Raskal%20Dreams&sd=24-bit&sr=1920x1080&vp=2114x1041&je=0&_utma=75804182.162005618.1555285598.1568030359.1568726049.135&_utmz=75804182.1559745051.130.22.utmcsr%3Draskalstore.wixsite.com%7Cutmccn%3D(referral)%7Cutmcmd%3Dreferral%7Cutmcct%3D%2Flight&_utmht=1568903405679&_u=ACCCgEAT~&jid=&gjid=&cid=162005618.1555285598&tid=UA-(censored)&_gid=729971415.1568586595&z=1111998573

this is another url sent from another virtuemart shop:
https://www.google-analytics.com/collect?v=1&_v=j79&aip=1&a=1515016536&t=item&_s=3&dl=https%3A%2F%2Fwww.naviflow.it%2Fstore-naviflow%2Fcart%2Forderdone.html&ul=it-it&de=UTF-8&dt=Grazie%20per%20il%20tuo%20ordine!&sd=24-bit&sr=1920x1080&vp=2133x1041&je=0&_utma=64975536.397740298.1533720020.1552053276.1552307032.160&_utmht=1568906152889&_u=SCCCgEATAAAAg~&jid=&gjid=&cid=397740298.1533720020&uid=62&tid=UA-(censored)&_gid=446315398.1568905977&ti=426&in=Portagomma%208MM&ic=PG_8&iv=Ricambi%20NaviFlow&ip=2.00000&iq=1&z=207252430

Last edit: 8 months 1 week ago by raskal.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 69451
  • Thank you received: 10401
  • MODERATOR
8 months 1 week ago #311109

Hi,

I mean, how can Google Analytics know the source ? I suppose that you add some additional parameters in the URL to access some page of your website ?
In that case, what is that URL ?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 16
  • Thank you received: 0
8 months 1 week ago #311144

Hi Nicolas,

Look at UTM: utmcsr%3Draskalstore.wixsite.com%7Cutmccn%3D(referral
raskal.wixisite.com landing page that is on the other domain.

the only changes made to the url are:
via htaccess
eliminated ".html" in all pages
redirect from " www.raskal.shop " to "raskal.shop"
redirect from raskal.shop/index.php to raskal.shop
Some 301 redirct to prevent iindexing of non good syntax url like raskal.shop/category/product... etc etc

and i m using AdminExile Plugin to hide backend login and hacker attack.
I show my htaccess if you need.
Ragards.
Emiliano

Last edit: 8 months 1 week ago by raskal.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 69451
  • Thank you received: 10401
  • MODERATOR
8 months 1 week ago #311168

Hi,

I'm sorry but I'm not sure I understand your message.
Could you provide one full link going to your website with the proper parameters so that the source is available for GA ? Then, I could do some testing on your website.

Last edit: 8 months 1 week ago by nicolas.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 16
  • Thank you received: 0
8 months 5 days ago #311263

No problem Nicolas, my english is not very good and my programming skill to. :(
I ll continue to use Hikashop without analytics.


Thank You for you time.

Emiliano

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 24128
  • Thank you received: 3735
  • MODERATOR
8 months 5 days ago #311299

Hello

The HikaShop analytics plugin give the information to google regarding the customer when he made an order.
Google analytics should know the source and the other stuff.
Please note that you need an analytics in your joomla, HikaShop plugon just handle the orders.
But if the conversion is not there, it means that google do not have the information for the user. That information is not from the HikaShop plugin, our plugin just sent the information if available in the google analytics profile. He do not create or mange anything, just create an event when an order is made

Regards


Jerome - Obsidev.com
HikaMarket & HikaSerial developer / HikaShop core dev team.

Also helping the HikaShop support team when having some time or couldn't sleep.
By the way, do not send me private message, use the "contact us" form instead.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 16
  • Thank you received: 0
8 months 5 days ago #311303

Thank You Jerome,
I have 3 site:
2 hikashop
1 virtuemart

In all 2 hikashop site i can t see costumers sources, and this sound strange.
Same analytics configuration.
i ll investigate.
Regards

Emiliano

Last edit: 8 months 5 days ago by raskal.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.098 seconds
Powered by Kunena Forum