Checkout return to step 2 after confirmation order (Bug after Hikashop update)

  • Posts: 22
  • Thank you received: 1
  • Hikashop Business
3 months 4 weeks ago #306082

-- HikaShop version -- : 4.0.3
-- Joomla version -- : 3.9.5
-- PHP version -- : 7.0.33

After updating Joomla (3.9.5) and Hikashop (4.0.3) the last step of the checkout ( dev.featfood.it/completa-ordine/checkout/task-show/cid-4 ) return to step 2 ( dev.featfood.it/completa-ordine/checkout/task-show/cid-2 ) after confirmation.

Attached the checkout flow.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 66630
  • Thank you received: 9810
  • MODERATOR
3 months 3 weeks ago #306089

Hi,

I'm not able to access your website as there is a htaccess on it.
So I can't check on the issue directly.
So I'm not sure what is the problem.
I would recommend to first do a test with the default template of Joomla to make sure that the issue is not linked with a view override of the checkout.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 22
  • Thank you received: 1
  • Hikashop Business
3 months 3 weeks ago #306105

Hi Nicolas,
here the HTTP logs:

username: dev
password: featfood!

Let me know if you can understand the error :)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 66630
  • Thank you received: 9810
  • MODERATOR
3 months 3 weeks ago #306108

Hi,

I'm not able to reproduce the problem on my end on a local website with the latest version of HikaShop.
However, maybe it has something to do with the fact that you have the "address" view configured to only ask for the shipping address and/or the fact that you have the "Show 'same address' checkbox" option activated.
That option is so that when someone enters a shipping address, it can be automatically added as a billing address too, and vice-versa. Since you only have shipping addresses, I would recommend turning off that option.
Or you could try with both shipping and billing addresses activated and see if that helps. In that case, you could just hide the billing address area with some CSS instead.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 22
  • Thank you received: 1
  • Hikashop Business
3 months 3 weeks ago #306118

Hi Nicolas,

I've tried in both ways but none of them seem working.

Do you have any other idea?

Thanks for the support

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 66630
  • Thank you received: 9810
  • MODERATOR
3 months 3 weeks ago #306126

Hi,

I don't hava any other idea. I would have to debug the situation directly to be able to say where the issue comes from.
In that case, we'll need a backend access and a FTP access. Please send that along with a link to this thread via our contact form and we'll have a deeper look into it:
www.hikashop.com/support/contact-us.html

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 22
  • Thank you received: 1
  • Hikashop Business
3 months 3 weeks ago #306224

Hi Nicolas,
perfect. I sent you all the details.

Best

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 66630
  • Thank you received: 9810
  • MODERATOR
3 months 3 weeks ago #306232

Hi,

I did a few tests on your website but it worked fine. I was able to go from start to finish and even got redirected to paypal at the end fo the checkout.
So it looks like it's working fine.
If you still have the problem, please provide precise instructions to reproduce the problem on your website as something you do must be different from what I do.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 22
  • Thank you received: 1
  • Hikashop Business
3 months 3 weeks ago #306256

HI Nicolas,
you went in production where there is not yet the update.

You have to enter in dev website at dev.featfood.it through the logs I gave you.

Best

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 66630
  • Thank you received: 9810
  • MODERATOR
3 months 2 weeks ago #306285

Hi,

Sorry for that I don't know how I made that mistake. I'm indeed able to reproduce the issue on the dev website.
However, I'm not able to access the backend of the dev website.
You've provided the htaccess credentials, but not a user account credentials to access the backend. So I can't check the settings of the dev website. Could you provide such access (via the contact form, like before) ?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 66630
  • Thank you received: 9810
  • MODERATOR
3 months 2 weeks ago #306305

Hi,

I was able to find the issue.
It comes from three things independent from HikaShop:
1. As I expected, your Joomla template doesn't display error messages.
If I try again your checkout on the dev website with the default template, I get that error message:
monosnap.com/file/A8IFkp1EBoC4JHWAjcFS4TRItVU8o4
2. You have unpublished the "order_delivery_date" custom order field on which the "Brainforge Order Delivery Date" bases itself.
3. There is no check in that plugin to skip the verifications of the delivery date if the custom field is unpublished.

So you have 3 things you should do:
1. Check with your template provider why the error message is not displayed (it happened here, but it can happen in the future for other things and it's important to have error messages displayed when there is a real issue. For example, if the customer tries to use his email address to register while he already has a user account, you want to display the error message to tell him that the email is already used so that he knows he should try to login. Right now, since the error messages don't display, you can get such situation.
2. I suppose you want to either republish that custom field or disable the plugin using it.
3. You want to contact the developer of that plugin so that they can add a check to skip the delivery date field check if the custom field is unpublished.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 22
  • Thank you received: 1
  • Hikashop Business
3 months 1 week ago #306616

Hi Nicolas,
first thank you again for the support.

We reached the plugin developer and followed your istructions but the error is still remaining.

Can you check it again?


Thanks

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 66630
  • Thank you received: 9810
  • MODERATOR
3 months 1 week ago #306620

Hi,

Just enabling the custom field that the plugin relies on via the menu Display>Custom fields as I was saying in point 2 of my message should directly solve the problem. Did you try that ?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 22
  • Thank you received: 1
  • Hikashop Business
3 months 1 week ago #306652

Hi Nicolas,
sure, now it is enabled but it is still not working

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 66630
  • Thank you received: 9810
  • MODERATOR
3 months 1 week ago #306655

Hi,

So switch to the default template of Joomla and do a test again. You'll see an error message when you're redirected to the step 2 which will help you understand what you're missing (like I did when I tested on your website).
Also, you should check with your template provider why error messages are not being displayed by the template. Maybe there is a setting to activate in the template or some code to add to it if it doesn't support the display of error messages.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 22
  • Thank you received: 1
  • Hikashop Business
3 months 1 day ago #306941

Hi Nicolas,
I followed you advices and now the workflow is working.

It was a bug in the plugin used that we solved with the developer.

At the moment, after purchase was displayed the following error:

failed opening required libraries/joomla/document/html/renderer/head.php' in line 29

We tried to solve it adding the code as told in the posts in the forum but it does't work.

So, I simply solved it adding // in the line 29.

Now, the process works, but after purchase the customer is redirect to shopping page.

Do you have any idea?

All the best

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 66630
  • Thank you received: 9810
  • MODERATOR
2 months 4 weeks ago #306968

Hi,

What is the URL where the customer is redirected to ?
And which payment method did you use ?
Do you have a "return URL" in the settings of the payment method ?
And if so, what did you enter in that setting ?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 141
  • Thank you received: 1
  • Hikashop Business
2 months 2 weeks ago #307498

I have the same problem
3 steps in my chekout
after pressing button finish checkout it redireting to step 1

Could not understand what is the problem of this ?

my version is Hikashop 4.1

p.s. I deleted all steps and configured checkout on the one page but checkout anyway cannot be completed.
I tried to switch on joomla protostar to see any errors - nothing, nginx log not show any errors on page, also
I use Hikashop manual shipping plugin and HikaShop bank transfer payment plugin and HikaShop collect on delivery payment plugin w/o any overrides. Tried to disable my own payment plugin - no effect. I enabled all adress custom fields, and flushed overrides about adress and checkout to hikashop 4.10.
Cant understand how to catch bug.
Could you help me please ?
here is my url aketo.kz/checkout/

Last edit: 2 months 2 weeks ago by Bender.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 66630
  • Thank you received: 9810
  • MODERATOR
2 months 2 weeks ago #307506

Hi,

Try downloading again the install package on our website and install it on yours.
That might help as you might have this problem:
www.hikashop.com/forum/install-update/89...-anymore.html#307382

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 141
  • Thank you received: 1
  • Hikashop Business
2 months 2 weeks ago #307511

nicolas wrote: Hi,

Try downloading again the install package on our website and install it on yours.
That might help as you might have this problem:
www.hikashop.com/forum/install-update/89...-anymore.html#307382


thanks a lot

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.102 seconds
Powered by Kunena Forum